Антропологът Кейт Фокс е истинска англичанка. В книгата си Watching the

...
Антропологът Кейт Фокс е истинска англичанка. В книгата си Watching the
Коментари Харесай

6 железни правила на английската учтивост, които всеки може да възприеме

Антропологът Кейт Фокс е същинска англичанка. В книгата си Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour (Скритите правила на британското поведение), тя разказва британското общество от вътрешната страна, написа Obekti.bg.

Нека забележим някои от неписаните закони за жителите на Острова.

Правило на извиненията

Кейт организира занимателен опит: тя „ инцидентно “ се блъска в минувачите, с цел да види дали те ще се извинят. В множеството случаи го вършат.

Англичаните споделят „ Извинете! “ за всеки инцидентен досег, даже да не е по тяхна виновност. Това не значи, че те упрекват себе си в обстановката. Това е инстикт, теоретичен още в детството.

Англичаните се извиняват за всяко нарушаване на персоналното пространство на другите: „ Извинете, свободно ли е мястото? “, „ Извинявам се, само че наподобява сте седнали върху палтото ми. “ Неслучайно имат репутацията на най-учтивата нация в света.

Правилото на опашките

Всяка опашка в Англия е равна редица от хора, които съблюдават отдалеченост. Ако някой ненадейно се опита да се предреди, англичаните не го порицават. Те просто повдигат вежди или пренебрежително свиват плещи. „ Никакви обществени подиуми “  – това е едно от стоманените правила на англичаните. Въпросният човек към този момент задоволително е уязвил достолепието си – да, спечелил е няколко минути, само че дали си коства унижението?

Правилото на несериозността

Англичаните приказват за себе си и за триумфите си с лека подигравка. Още от детството те се учат да се възприемат прекомерно насериозно. Човек, който e надвишаващ със самоувереност и не стопира да приказва с горделивост за достиженията си може да получи единствено подбив.

Англичаните не обичат да отегчават събеседника си с приказки за себе си. Вместо да се пробват да впечатлят, разкривайки гениите си, те ще изчакат, до момента в който събеседникът не прояви откровен интерес.

Правилото на скромността

Англичаните са не по-малко амбициозни от останалите, само че за разлика от други, за тях е срамно да се хвалят. Не е всекидневно да се показва статус: нито с облеклата, нито с колите, нито по какъвто и да било демонстративен метод.

Прочетете целия материал на уеб страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР